Pages - Menu

Art quan tanquen portes i baixen persianes
(Vila de Gràcia)

Els artistes urbans troben cada cop més la complicitat de comerciants i particulars que cedeixen les persianes i portes dels seus locals o garatges com a plataformes per a l'expressió plàstica amb fins comercials o netament artístics. Aquestes manifestacions plàstiques "autoritzades" conviuen amb altres més invasives i clandestines en què un caos aleatori de textures, stickers, wheatpastes, grafits, stencils, tags, ratlles, signatures, gargots i números de telèfon acaben conformant un curiós conjunt d'estètica molt definida però de complex, quan no contradictori, missatge.

El cas és que els marcs de les portes del carrer es converteixen en marcs d'obres artístiques i passejar per alguns barris sembla com si fos visitar una galeria. Això sí, haureu de caminar fora de l'horari comercial si voleu veure certs treballs perquè aquí l'art apareix quan es tanquen portes i es baixen persianes.



Malauradament, molts d'aquests treballs han estat víctimes de l'esprai en mans de brètols amb poca sensibilitat i actualment no podem gaudir la seva contemplació. Que quedi aquesta entrada com a record.


Sota el títol Dolces Paraules, Rice presenta una sèrie de sis retrats que converteixen l'exterior de la pastisseria Verdi en una petita exposició permanent d'aquest artista que, entre altres ciutats, freqüenta assíduament els carrers de Barcelona.






Cares i més cares en aquesta composició realitzada per la il·lustradora Jana A. Abril, que decora el portal de l'estudi del fotògraf Carles Roig.


El carrer de les Guilleries és territori de Badassbear, l'icònic ós maliciós creat per l'artista franc-americà Zach Oreo, avui instal·lat a Barcelona. En aquest mateix carrer trobareu l'espai endzlab, una sala d'exposicions on trobareu les creacions d'aquest artista.


Suggerents dissenys tipogràfics d'Aaronetti als carrers Torrent d'En Vidalet i del Congost, respectivament.




Axe Colours és l'autor de tota una col·lecció de retrats d'actors protagonistes de populars sèries televisives que es reparteixen en diferents persianes de tot el barri amb el permís dels seus corresponents propietaris. Els retrats d'Axe Colours han estat de gran acceptació entre els veïns de Gràcia i és habitual trobar-passejants fotografiant aquestes obres o fent-se selfies amb elles.

A dalt, retrat de l'actor Bryan Lee Cranston en el paper del popular Mr White, personatge de la sèrie televisiva Breaking Bad. A sota, diferents personatges de la sèrie Game of Thrones acompanyats de Bill Murray i The Notorious B.i.g.

NOTA: Malauradament molts d'aquests retrats han estat víctimes del sabotatge amb esprai i ja no podreu veure'ls.



2 murals del tàndem Kenor & Kode resistint el pas dels anys en els carrers de Gràcia.




Quan els llocs de venda a l'exterior del Mercat de l'Abaceria Central tanquen les seves persianes, el mercat es converteix en tota una galeria d'art urbà. L'espai de cada local esdevé superfície per a la creació plàstica i, així, ens trobem amb tot un mostrari de treballs artístics de diferents autors.

A sota d'aquestes línies podeu veure tres exemples, en aquest cas són treballs de Naok, Núria Navarro i Labuenaylamala respectivament.





Suggerent mural per a aquesta entrada realitzat per Kograffx, estudi especialitzat en l'aplicació comercial i decorativa del graffiti.


Una petita mostra de les il·lustracions que decoren les persianes del bar Terra a la Plaça de la Virreina. Totes elles són obra de Carles Gabaldà, polifacètic artista amb taller al barri de Gràcia.


Inconfusible composició colorista de Lauro Samblás en aquestes portes d'un dels estrets carrers de Gràcia.


Maternitat, una de les obres sobre paper de l'artista urbà Joan Aguiló.
Quan el videoclub Deuvedes tanca la persiana ens regala aquesta bonica il·lustració de Paula Bonet que recrea un moment de la pel·lícula The Royal Tenenbaums.


Un dels inconfusibles personatges amb el cap ple de penis
del provocatiu artista Rallitox.
Excel·lent treball de Cayn Sanchez en aquest retrat que trobem al carrer Torrijos.


L'omnipresent gelat mossegat de Konair també apareix en diferents llocs dels carrers de Gràcia. Hem escollit aquest per deixar constància. Si us interessa, llegiu aquest article que li van dedicar a El Periódico.


Conjunt d'intervencions grafiteres i d'altres tècniques en aquesta porta
al carrer de Ciudad Real on destaca la nota de color d'un SuperPutin
a l'estil còmic de superherois.
La Dama delCHÉ acompanyada, entre d'altres, per uns entretinguts caballs de Francisco de Pájaro.


Un altre collage d'art urbà, aquest al carrer Verdi, on conviuen Un Van Gogh hipsteritzat, un Dalí rapper amb sprai i un pacifista Yoda armat amb làser que demana aturar la guerra (o pot ser la saga de les galaxies). Tots ells, obres de TVBOY, acompanyats per la proclama "VIVA LA PEPA" que, signada pel Moviment Petrushouse creat per l'artista Ale Giorgga, ens descriu la anarquia, desordre o improvisació (escolliu vosaltres el sinònim més adhient) que caracteritzen aquesta porta.


Conjunt d'intervencions en aquesta porta del carrer Milà i Fontanals on destaca la il·lustració de l'artista Rice.
Amy Winehouse literalment assetjada per altres.


Els zombies com a metàfora social a la Plaça del Nord.
Un cant a l'altra cara de la lluna realitzat per l'artista Nacho Tusquets.


El perfil de l'Elephanta, logotip d'aquesta
cocteleria, aparareix camuflat entre les laberíntiques paral·leles característiques del Sr. Però .
Composició gràfica on les línies convergeixen creant un efecte òptic de tridimensionalitat.


Diferents il·lustracións realitzades sobre les persianes del restaurant Capet al carrer Sant Marc i al Carrer Sant Gabriel.


Curiós tríptic amb personatges d'estil gràfic dispar. Mentre uns coloms de perfil encaramel·lat interpel·len sobre la manera de volar, dos dimonis de grafisme més agraït contemplen l'escena des de darrere. No hem sabut identificar l'autor d'aquest treball.


En el lúdic i creatiu espai Collage aprenem anglès fins i tot quan tenen les persianes abaixades. Les il·lustracions, signades com a Marcus, són obra de Marc Torrent.


LINKS D'ARTISTES: